Tiché pneumatiky jsou lepší volbou pro elektrická vozidla

 

letní pneumatiky

Pokud máte elektrické vozidlo nebo hybrid, chcete si vybrat pneumatiky s nízkou hlučností. Při jízdě budete slyšet zvuky pneumatik, které se valí po silnici, a hluk se bude s rychlostí zvyšovat. Když máte např. Zimní pneumatiky s hroty, můžete to slyšet i u novějších, měkčích a tišších čepů. Pokud máte spalovací motor, nemusí vás hluk obtěžovat, protože hluk motoru bude nejvíce dominantní, zejména při vysokých rychlostech. U elektrického vozidla s velmi nízkým hlukem od elektromotoru se však stává častějším hluk pneumatik a problémem může být to, co dříve nevyrušovalo.

Když si vyberete pneumatiky pro elektromobil nebo hybrid, chcete zvolit pneumatiky s velmi nízkým valivým odporem a nízkou hlučností pneumatik. Nízký valivý odpor zajistí, že s každým nabitím budete moci jet dále a pneumatiky vydrží déle. Elektromobily způsobují vyšší opotřebení pneumatik než automobily se spalovacím motorem, takže můžete opomenout vyšší opotřebení tím, že budete mít velmi nízký valivý odpor. Díky častějšímu střídání pneumatik můžete prodloužit životnost pneumatik.

Hluk, který vytvářejí pneumatiky, najdete na štítku pneumatik EU pro snadné srovnání pneumatik. Valivý odpor můžete zjistit také kontrolou spotřeby paliva. Nízký valivý odpor se rovná nízké spotřebě paliva, což by u elektrického vozidla znamenalo, že se s každým nabitím dostanete dále a že pneumatiky vydrží déle. Vysoké opotřebení pneumatik u elektrických automobilů je způsobeno vyšší hmotností vozidla a vyšším točivým momentem, který způsobuje opotřebení, protože pneumatiky budou mít počáteční prokluz při rozjezdu z klidu.

Když porovnáte hluk pneumatik na štítku pneumatiky, měli byste být schopni najít letní pneumatiky, které mají nízkou hlučnost, a zkombinovat je s pneumatikami, které mají také dobré hodnocení paliva. Přidáním informací z testů pneumatik mezi nové letní pneumatiky prováděné časopisy o motorech byste měli mít možnost vybrat si prémiové pneumatiky, které vám poskytnou jak velmi nízký valivý odpor, tak nízkou hlučnost pneumatik. Také se chcete ujistit, že od svých pneumatik získáte požadovaný výkon. Vzhledem k tomu, že pneumatiky jsou zásadní pro zajištění bezpečnosti vozu během jízdy, bude nutné pneumatiky pečlivě vybírat. Při přechodu na zimní pneumatiky je rozhodující také načasování přechodu na zimní pneumatiky, protože v zimních podmínkách nechcete jezdit s letními pneumatikami.

Hluk pneumatiky může být relativně vysoký a může ovlivnit jízdní komfort; také vysoká hladina hluku po dlouhou dobu expozice může způsobit vážné poškození sluchu. Měli byste proto věnovat nějaký čas výběru pneumatik a raději vyzkoušet jízdu s pneumatikami na svém vozidle, než si je koupíte.

Další informace o tichých pneumatikách vhodných pro elektrická vozidla najdete na: https://www.nokiantyres.cz/