Ujistěte se, že víte, jak zacházet s návratem zimního počasí

celoročních pneumatik

Pokud jste již ze svých zimních pneumatik přešli na letní pneumatiky, musíte vědět, jak zvládnout situaci, kdy se jednou ráno můžete probudit a ulice jsou pokryty sněhem. Nebo jedete z práce domů a sněhová bouře vás překvapí. Může to být nebezpečné, pokud nejste připraveni a nevíte, co dělat.

Pokud se probudíte v zimních podmínkách, je důležité, abyste se zdrželi řízení. Bez zimních pneumatik na vozidle bude obtížné manévrování v zimních podmínkách na silnicích pokrytých sněhem, ledem nebo rozbředlým sněhem. Měli byste se proto pokusit vyhnout se tomu, kam jste plánovali, nebo najít alternativní dopravu. Pokud jste při každodenní přepravě silně závislí na vašem vozidle, měli byste se vždy pokusit změnit trochu později, abyste se vyhnuli zachycení na začátku jara se špatnými pneumatikami. Můžete také zvážit použití celoročních pneumatik, což jsou pneumatiky, které lze použít v zimních i letních podmínkách.

Pokud řídíte a narazíte na náhlou sněhovou bouři, musíte rychle posoudit situaci. Pokud máte letní pneumatiky, měli byste se zastavit, zastavit nebo najít dobrý úkryt. Nejlepší je zastavit se u benzínové pumpy a vychutnat si kávu a sledovat vývoj počasí. Nechcete se zaseknout na silnici se spoustou aut, která by také mohla být bez vhodných zimních pneumatik. Pokud se počasí nezlepší, musíte zvážit, zda nechat auto za sebou a najít alternativní dopravu.

Větší silnice se silným provozem mají tendenci se zahřívat kvůli tření pneumatik a sníh bude mít tendenci se při pádu roztát, ale na těchto silnicích jsou také vyšší rychlosti, takže pokud se sníh neroztaje a vy zůstanete na větším silnici můžete snadno skončit v nebezpečné situaci. I zde je lepší upustit od výměny letních pneumatik příliš brzy, protože můžete být v nebezpečných situacích, pokud vás chytí bez vhodných zimních pneumatik.

Pokud používáte pneumatiky s hroty, existují určitá omezení data, která vám diktují, kdy musíte vyměnit za letní pneumatiky, a to často postačuje, abyste se nemuseli v zimních podmínkách zachytávat. Pokud však máte zimní podmínky, zákon povoluje použití pneumatik s hroty i po stanoveném datu. Pokud používáte pneumatiky bez hrotů, máte možnost snadno počkat několik týdnů navíc, pokud si myslíte, že by mohlo stále existovat překvapivé počasí. Pneumatiky bez hrotů můžete používat bez omezení, ale měli byste si být vědomi toho, že při použití v teplém počasí se jejich opotřebení zvýší. Jarní počasí může být v pořádku, ale rozhodně byste se měli vyhnout jejich používání v letních podmínkách.

Další informace o letních, zimních a celoročních pneumatikách naleznete na adrese: https://www.nokiantyres.cz/