Rullmotståndet är viktigt när du köper nya däck

vinterdäck

När du köper nya däck oavsett om du köper sommar eller vinterdäck är ett däck att du har hjälp från EU: s däckmärkning som infördes för att förenkla urvalsprocessen för däck. De har gjort liknande märkning för andra konsumentvaror som kylskåp, tvättmaskiner och maskiner och produkter som kan påverkade energiförbrukningen. Tanken är att det ska vara lätt att jämföra mellan olika produkter baserat på några viktiga specifikationer som är av allmän betydelse. När det gäller däck har de valt rullmotstånd, våtgrepp och ljudnivå. När du köper däck är dessa kanske inte det viktigaste för dig.

Rullmotstånd är viktigt oavsett vilket däck du köper. Låg rullmotstånd innebär att du behöver mindre kraft för att föra bilen framåt och att du har mindre effektivitets-förlust när du kör. Låg rullmotstånd resulterar i lägre bränsleförbrukning jämfört med ett däck med högt rullmotstånd. När ett däck har högt rullmotstånd bygger de upp mer värme och däckets slitage ökar. Så du har två faktorer som lägger kostnad för dig när du kör, du måste spendera mer på bränsle och du måste byta ut däcken ofta. Miljöpåverkan är också negativ för båda dessa eftersom du har ett högre koldioxidutsläpp på grund av det högre rullmotståndet och du kommer att bidra till mer avfall eftersom du behöver köpa fler däck. För elbilar och hybrider så är det viktigt att du köper däck med lågt rullmotstånd, då slitaget tenderar att vara högre för dem. Du bör alltid se om däcken är rekommenderade för dessa fordon innan du köper däcken.

Billigare däck tenderar att ha högre rullmotstånd, så att du snabbt kan se varför det inte är värt att köpa billiga däck, eftersom kostnaden för användning är mycket högre, så att du kanske snabbt kommer att sluta spendera mer pengar medan du kör än vad du sparade vid inköp av dem. Du har också säkerhetsaspekten att billiga däck tenderar att ha sämre våtgrepp och högre ljudnivå, vilket gör att de inte heller är ett bra alternativ ur det perspektivet.

Om du köper sommardäck kommer våtgrepp att vara viktigt men inte så viktigt om du köper vinterdäck. Det finns ingen bra indikator för vinterdäck, så här måste du hitta ytterligare information för att veta vilka däck som är bra på snö och vilka som är bra på is. Du kanske redan har bestämt att du vill ha dubbdäck eller dubbfria däck. Så dessa kriterier kommer först innan du tittar på rullmotstånd och andra kriterier som kan vara avgörande för ditt val.

När du har köpt däcken är det viktigt att du underhåller dem ordentligt. Du måste se till att de är riktigt uppblåsta, eftersom lågt däcktryck faktiskt ökar rullmotståndet och som du nu vet så är det något som du bör undvika. Ordentligt fyllda däck är viktigt och det måste kontrolleras regelbundet när du stannar på en bensinmack för att tanka. Kontrollera också mönsterdjupet så att du vet när du måste byta till nya däck då de nuvarande är utslitna.

För mer information om däck med låg rullmotstånd, besök: https://vianor.se/