Použijte u svých letních pneumatik stejný rozměr jako u zimních pneumatik

225/50R17 zimní pneumatiky

Rozměr pneumatiky by měl být stejný pro vaše zimní pneumatiky a letní pneumatiky. Rozměr stanoví výrobce automobilu jako optimální rozměr, pro který je vůz určen. Toto je rozměr používaný pro všechny testy bezpečnosti a výkonu, takže pokud změníte rozměr, změníte také chování vozu, a navíc některé údaje z klíčových nástrojů mohou být nesprávné. To platí alespoň pro počítadlo kilometrů a rychloměr.

Pokud dáváte přednost většímu rozměru letních pneumatik na vozidle kvůli sportovnějšímu vzhledu, měli byste se pokusit kompenzovat nižší výškový rozměr větším ráfkem, aby byl celkový rozměr stejný. Pokud si chcete obléknout extra široké pneumatiky, musíte se ujistit, že zapadají do kormidelny a že pohyb při zatáčení není omezen. Vždy je vhodné projednat to s odborníky ve vaší prodejně pneumatik, abyste získali radu ohledně možných změn.

Pokud máte 225/50R17 zimní pneumatiky, měli byste vyměnit za 225/50R17 letní pneumatiky a nepokoušet se odchýlit se do nižšího výškového rozměru se stejným ráfkem, takže 225 / 45R17 by nebyla dobrá změna, protože vnější rozměr, tj. obvod by byl menší, což by mělo za následek, že každá rotace by měla za následek kratší vzdálenost oproti původní dimenzi. Proto počítadlo kilometrů a rychloměr ukazují nesprávné hodnoty.

Na konci zimy a po příchodu jara vyměňte letní pneumatiky a počasí se nezmění zpět. Pokud máte pneumatiky s hroty, je změna letních pneumatik dána povětrnostními a datovými omezeními, která označují poslední den, kdy můžete pneumatiky s hroty použít na jaře a kdy musí být výměna dokončena. To však závisí na tom, že neexistují žádné zimní podmínky, kdy by měla být změna provedena. Pokud máte zimní podmínky, můžete stále používat zimní pneumatiky.

Pokud jste přesvědčeni, že existuje šance na návrat zimy, je vhodné počkat s převlékáním, dokud si nebudete myslet, že zima nadobro uplynula. Čím více budete závislí na svém autě pro každodenní přepravu, tím déle budete pravděpodobně chtít počkat, abyste se nezasekli v situaci, kdy máte na autě letní pneumatiky a máte zasněžené ulice. Používání letních pneumatik je nebezpečné, když máte zimní podmínky, protože nebudou schopny zajistit dostatečnou přilnavost, aby vás mohly bezpečně dostat do cíle. Může být také v rozporu se zákonem manévrovat s vozidlem po silnicích, pokud nemáte vhodné pneumatiky pro dostupné podmínky. Nezapomeňte přeřadit na letní pneumatiky, ale dělejte to v době, kdy je to bezpečné.

Další informace o různých rozměrech letních pneumatik najdete na: https://www.nokiantyres.cz/