Förstå Hur Du Använder EU: S Däckmärkning Och Olika Däcktester

sommardäck

När du köper en ny däckuppsättning behöver du mycket information innan du fattar beslutet. Detta är oavsett om du köper sommar- eller vinterdäck. Det är några saker som är viktigare att fokusera på för sommardäck och för vinterdäck där du bor och hur du använder dem kommer att spela en nyckelroll i däckvalet. För vissa områden har du också möjlighet att välja däck för alla väder och året runt bruk, så att du kan eliminera behovet av att byta mellan sommar- och vinterdäck. Dessa är så kallade allvädersdäck.

Det är en stor skillnad mellan EU: s däckmärkning och däcktesterna, där EU: s däckmärkning är en energieffektivitetsmärkning som regleras av EU för att förenkla urvalsprocessen för konsumenter att välja en lågenergiapparat eller produkt. När det gäller däck visar etiketten bränsleeffektivitet när det gäller bensinförbrukningen som hänförs till däcken. Bränsleeffektiviteten är förknippad med däckets rullmotstånd, där högkvalitativa däck tenderar att ha lägre motstånd än billigare däck av lägre kvalitet. Högt rullmotstånd leder också till värmeuppbyggnad och däckslitage, så däcken sliter snabbare än däck med låg motstånd. Förutom att visa bränsleeffektiviteten, visar etiketten också yttre däckbrus och våtgrepp. Däckbruset kan ses som ett mått på körkomforten och det våta greppet är en mätning av körsäkerheten.

När EU-däckmärket ska användas

EU: s däckmärkning är ett bra sätt att få en bra översikt och att jämföra mellan olika däck utan att behöva veta mycket om dem. De är utmärkta för däck som används under sommaren eftersom de testas under sommarförhållanden och testar våtgrepp på varm våt asfalt. De är inte bra för att välja vinterdäck, eftersom de inte innehåller något relaterat till snögrepp eller grepp på is. De mäts inte heller på temperaturer som representerar vinterförhållanden, så när du tittar på rullmotstånd kommer däcken att vara för mjuka vid sommartemperaturer för att ge ett tillförlitligt värde.

När du ska använda däcktester

När det gäller däcktester bör de göras av en oberoende av en däcktillverkare och inte vara partisk mot ett visst märke. Vanligtvis kommer motortidningar att göra dessa både för åren sommar- och vinterdäck. Testet måste representera körförhållandena som du brukar köra i och för din fordonstyp. Du måste därför välja rätt däcktest och hitta de däck som visar goda egenskaper för dina körförhållanden.

Slutsats

Både EU: s däckmärkning och däcktester visar hur bra eller dåliga vissa däck är. Genom att kombinera dem kan du ofta välja det bästa däcket för ditt fordon och förhållanden. När du har valt några bra däck från däcktesterna kan du kontrollera hur bra de fungerar med bränsleeffektivitet och våtgrepp och sedan välja det däck du ska investera i.

För mer information om hur du väljer däck med hjälp av EU: s däckmärkning och däcktester, besök: www.nokiantyres.se