Däckbyte till vinterdäck ska göras under hösten

däckhotell

Då höstmånaderna är september, oktober och november, så betyder det att du måste göra ditt däckbyte innan hösten är slut. Det är svårt att veta när första snön kommer och när du ska planera ditt däckbyte, men det finns datum för när vinterdäcken måste vara monterade. I Sverige så måste du ha vinterdäck från december 1, så du måste ha bytt innan det. Eller om du nu inte byter innan du kör första december, men då kan du inte köra till en däckverkstad och få det gjort.

Vad gäller dina däck, så beror det lite på vilken typ av vinterdäck du har, dubbfria däck kan monteras tidigare än dubbdäck, där i Sverige får dubbdäck användas från 1 oktober. De dubbfria däcken kan användas hur tidigt som helst och bör användas redan då du börjar närma dig nollstrecket i temperatur. Vinterdäck är bättre än sommardäck när de används under nollstrecket, därför bör du byta till dem redan när temperaturen börjar sjunka och inte vänta på första snön ska komma.

När det gäller dubbdäck så kan du sätta på dem från oktober 1 och du måste ha dem på bilen december 1, så du har 2 månaders tid att sätta på dem på bilen från mär det är tillåtet tills du måste ha dem på bilen. Det gör att du redan kan boka en tid som passar bra in i din kalender, som är tillräckligt tidigt men också gör att du kan göra det före första snön och innan allt kaos börjar med folk som ska stressa med att byta däck då de inte har många dagar kvar innan de måste vara bytta.

Det är alltid bäst att låta din däckverkstad byta däcken på din bil samt förvara däcken åt dig. Det kan kanske kännas lyxigt för många, men det har också med säkerhet att göra. Att låta experter hantera dina däck har alltid en fördel. När de byter dina däck så inspekterar de sommardäcken som tas av, de kollar dem för skador, märker dem så att de kan roteras ok, tvättar dem och sedan förvarar de däcken i deras däckhotell tills du behöver dem nästa år. Om de har dina vinterdäck så tas de fram för att kunna sättas på, kontrolleras och monteras med korrekt placering baserat på hur de satt då de sist var monterade för att jämna ut skillnader i slitage.

Sedan så kontrolleras lufttrycket innan du kör därifrån. Då vet du att dina däck är i säkert förvaring och att dina vinterdäck är korrekt monterade med korrekt utrustning, samt att däcken är i bra skick med ett mönsterdjup som är mer än 4 mm. Du kan också sedan svänga förbi däckverkstaden som kan dra åt muttrarna igen efter cirka 50 km körning för att försäkra att de sitter korrekt. Efterdragning av muttrar är alltid att rekommendera, för att minska risken att muttrarna blir lösa och på sikt faller av. Detta kan ske oavsett om de har satts fast av en verkstad eller om man har gjort det på en verkstad, men sannolikheten är mindre om en verkstad har gjort det.

För mer information om vinterdäck för vintersäsongen besök: https://vianor.se/