Bilservice jämfört med att göra ett konditionstest

sommardäck

 

Vissa verkstäder erbjuder konditionstest, men vad är det och när ska man använda det kan många undra på. Finns det möjligen ett behov av båda. För att ta reda på detta så är det viktigt att förstå vad de olika innebär och när man bäst bör använda dem.

Bilservice

Vad gäller bilservice så brukar det vara synonymt med den service som görs på hela bilen vid de tillfällen som har bestämts av biltillverkaren. Dagen bilar varnar numera när det är dags för service och de kan också ses i bilens handbok. De är avsedda för att se till att delar byts i tid innan deras förväntade livslängd har uppnåtts. Detta baseras på matematiska modeller av delarnas livslängd. Självklart kan det finnas väsentliga avvikelser till dessa beräkningar och det baseras på normalt körbeteende och förhållanden.

Bilservicen utförs på en verkstad som är godkänd av bilmärket att utföra service och därmed också stämpla serviceboken. Om service utförs på en verkstad som inte är godkänd så kan nybilsgaranti och andra försäkringar upphöra att gälla, vilket kan bli dyrt. Så se till att du väljer en verkstad som får utföra service på din bil och att de använder de rätta verktygen och original reservdelar.

Bilservice utförs också utifrån ett protokoll som ser till att alla punkter kontrolleras och de delar som ska bytas ersätts. Service varierar beroende

på hur långt bilen har körts, där vissa delar som håller längre byts ut mer sällan. Bilservice är inte bara bra och nödvändigt för bilens kontinuerliga underhåll. Det ökar också bilens andrahandsvärde om bilen har undergått all erforderlig service och serviceboken är ifylld.

Konditionstest

Konditionstest är inte en riktig service utan ett sätt att kontrollera bilens skick för att se om bilen är i bra skick eller om den är i behov av någon service. De går igenom bilens alla viktiga delar och funktioner, för att se om någon behöver service, delar som behöver bytas eller om något måste fyllas på. De kan identifiera om dina däck behöver däckservice, eller dina bromsar behöver bromsservice, men också om dina stötdämpare behöver bytas eller om bilen behöver ett oljebyte, däckbyte eller om avgassystemet behöver bytas eller repareras.

Så när du använder dig av ett konditionstest så får de veta på om din bil är i behov av service, så det är mer kontroll medans när du utför en bilservice så är det mer förebyggande. Om din bil är i behov av service så är det inte någon ide att vänta på bilservice, utan du utför servicen direkt och ser till att med hjälp av service så kan din bil hålla längre och undvika eventuella dyrare reparationer i framtiden. Det kan vara lämpligt att utföra ett konditionstest innan en bilbesiktning eller en sommarsemester med bilen där du helst säkert vill undvika problem längs vägen som kan medföra dyra förseningar och förstörd semester. Det är en bra försäkring att du kan köra säkert och att du vet att allt är i bra skick.

För mer information angående bilservice och konditionstest, besök: https://vianor.se/